Är du fullt närvarande när du äter?

Som jag har berättat tidigare följer jag kursen The Mindfulness Summit under oktober månad. Ett av inslagen gav mig en ny ingång till mindfulness. Det var intervjun med Susan Albers, som handlade om mindful eating.

Susan Albers är doktor i psykologi och har inriktat sig på ätande, kroppsbild och mindfulness. Här är fem tips för dig som vill äta mer mindful:

1. Sitt ner när du äter.

2. Tugga långsamt. Var uppmärksam på hur snabbt andra i din omgivning äter. Vi speglar människorna vi äter tillsammans med. Lägg också märke till din egen takt. Notera, men döm inte.

3. Njut av maten. Stäng av teven och datorn. Undvik att ”zombieäta”. Var närvarande i varje tugga. Första tuggan mat smakar alltid allra mest. Om du inte orkar vara närvarande en hel måltid, var åtminstone fullt närvarande när du tar din första tugga vid varje måltid. Det här tar lite tid att lära sig, så fortsätt att öva.

Var mer närvarande när du äter: Le. Lukta på maten. Känn hur den känns i handen. Smaka på den och lägg märke till hur smakerna sprider sig i munnen. Andas.

Var mer närvarande när du äter: Le. Lukta på maten. Känn hur den känns i handen. Smaka på den och lägg märke till hur smakerna sprider sig i munnen. Andas. (Bild: CCO)

4. Gör det enklare att välja nyttig mat. Placera hälsosam mat som du tycker om på ställen där du lätt får syn på den. Och göm onyttig mat. På så sätt kan du skapa en medveten miljö runt dig. Fundera på vad det är i din omgivning som utlöser medvetet respektive tanklöst ätande.

5. Le! Le mellan varje tugga du tar. När du gör det får du en paus där du kan fråga dig själv: Är det här något jag verkligen vill ha? Eller är jag mätt? Ta ett andetag.

Knep för dig som använder mat som tröst

Det är vanligt att vi äter för att reglera våra känslor när vi har problem. Prova att använda mindfulness istället: Drick en kopp te med full närvaro, massera dig själv eller träna yoga, när impulsen att börja tröstäta dyker upp.

Ett annat knep är ”pistascheffekten”. Ät något som tar tid att skala, till exempel nötter. Lämna skalet framme så att du får en visuell bild över hur mycket du har ätit. Det gör dig mer medveten. Apelsiner är också bra. Dels tar det tid att skala dem, dels har citrusdoften en naturligt lugnande effekt.

Läs mer om Susan Albers arbete och mindful eating

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s